Murat Paker psikiyatrist olarak faaliyetlerini sürdürmekte. Obsesif kompulsif bozukluk “obsesyon” adı verilen ve sürekli olarak kendisini tekrar eden düşüncelere sahip olmasının yanında bu düşünceleri def etmek için kompulsiyon ya da ritüel davranışları gibi kendini tekrar eden davranışlarda bulunması durumudur.
Murat Paker Psikiyatrist
Murat Paker, alanında uzman bir psikiyatrist. Obsesif kompulsiz bozukluktan bahsedeceğiz sizlre için bugün. Düşünceler hastayı rahatsız eder ve hasta da bu rahatsız edici ve tekrarlayan düşüncelerden uzak durmak için kompulsiyon gerçekleştir. Buna kısaca takıntı hastalığı da denilebilir. Çünkü durum takındı halinde kendini gösterir. Örneğin düşünceleri önlemek için sağ omuza 2 defa, sol omuza iki defa ve alın bölgesine de iki defa parmak uçlarını birleştirip vurmak gibi bir eylem OKB göstergesi olabilir. OKB yani obsesif kompulsif bozukluk durumunun da kendine özel belirtileri mevcuttur.
Takıntı ve zorlamaların ciddi derecede aşırı olduğu herkes tarafından görülebilir. İşte bu zaman kişinin OKB hastası olduğu kolaylıkla tespit edilebilir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Belirtileri
Sürekli el yıkama
Kirlenmekten korkma
Aşırı temizlik takıntısı
Tokalaşmaktan rahatsız olma
Belirli bir kalıp halinde sayı sayma
Bir kelimeyi sürekli tekrarlama (dua, söz olabilir)
Simetri takıntısı
Düzenli olma takıntısı
Mikrop korkusu
Bu belirtiler OKB hastalığını direkt olarak tanımlayabilirler. Ancak OKB de diğer tüm psikolojik hastalık, rahatsızlık ve bozukluklar gibi uzman bir psikolog ya da psikiyatr tarafından tanımlanabilir.Daha sonrasında yine uzman psikolog ya da psikiyatr aracılığıyla tedavi görülebilir.
Tedavi yöntemi ilaç tedavisi ve davranış tedavisi olmak üzere ikiye ayrılır. İlaç tedavisinde beyinde yer alan serotonin miktarını artırıcı ilaçlar obsesif kompulsif bozukluk hastasına uzman tarafından yazılır. Davranış terapisinde ise amaç yüzleştirmektir ve bu vesileyle bunun hafifletilmesi ön plana çıkar. Murat Paker iletişim için Muratpaker.com