Gebelik hem büyük bir heyecan hem de büyük bir sorumluluk gerektiren 40 haftalık bir süreçtir. Gebelik sürecinde anne bebek sağlığı için ekstra özen gösterilmelidir. Sevindirici haberi alan aileler hafta hafta gebelik sürecini uzman doktorları ile izlemeli ve bu zamanın zevkini doya doya yaşamalıdır.
Öncelikle anne bebek sağlığı için beslenme, uyku düzeni, sigara ve alkolden uzak durma çok önemli etkenlerdir. Anne adayı meyve ve sebze tüketmeli, mide yanmasına sebep olacak yiyeceklerden kaçınmalı, sık sık ve az yemek yemeyi tercih etmelidir.
Hafta hafta gebelik sürecinde ilk haftada rahim döllenmeye hazırlanır, 6. Haftadan itibaren müjdeli haberi alabilirsiniz. Hafta hafta hamilelik sürecinde ilk haftalarda anne sık sık tuvalete gitme ihtiyacı içindedir, bunun sebebi rahmin genişlemesi ve idrar kesesinin sıkışmasıdır. Bu süreç ilk 3 aydan sonra sona erer ancak tüm hamilelik boyunca devam da edebilir.
Hafta hafta hamilelikte 8. Hafta sonunda bebeğinizin ilk kalp atışlarını duyabilirsiniz. Gebeliğin 10. Haftasında bebeğiniz artık bir embriyo olarak adlandırılmıyor o artık fetüs oldu. Anne de meydana gelen en belirgin değişiklik göğüslerdeki hassasiyet olacaktır.
Anne bebekte meydana gelen bu değişimler bazen annenin psikolojisini de etkilemekte anne adayında sinirlilik, tahammülsüzlük ve huysuzluk görülebilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki hamilelik hem zor hem de kutsal bir süreçtir.
Hafta hafta gebelik sürecinde 16. Hafta sonunda artık bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilir ve beklediğiniz hazırlıkları yapmaya başlayabilirsiniz. Bu aydan itibaren en sağlıklı yatış pozisyonu sol yana yatmaktır artık hiçbir şekilde sırtüstü ve yüzüstü yatmamanız gerekir.
Gebeliğin 26. Haftasında anne bebek sağlığı için doktorunuz sizden şeker tarama testi isteyecektir. 30. Haftada bebeğiniz 1300 gram ve 40 cm boya ulaştı. 39. Hafta doğum sürecine girilen ve anne bebek için heyecanın en üst seviyesine ulaşılan haftadır, 40. haftada artık dünyanın en güzel duygusunu yaşayacak ve bebeğinizi kucağınıza almış olacaksınız. Ve mutlu son.